Hoe heerlijk zou het zijn, om eindelijk die nare ervaringen echt los te laten? Dat je er niet meer zo vaak aan herinnerd wordt? Om je echt vrij te voelen van een traumatische ervaring? Ja, dat kan!

EMDR in het kort

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het wil zeggen om met oogbewegingen (eye movement) blokkades los te koppelen en via ontlading van de emotie (desensitization) de heftigheid van de ervaring los te laten, zodat gezondere verwerking (reprocessing) mogelijk wordt. Hierdoor zal dezelfde gebeurtenis anders en minder heftig ervaren worden, zodat je vrij bent om meer te leven in het heden.

Het is een officieel erkende therapeutisch techniek, die voornamelijk wordt toegepast bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt en die er daarna nog last van hebben. Of een ervaring traumatisch is voor iemand blijkt heel persoonlijk te zijn. Nu biedt Merlia jou dit ook aan!

Mogelijk ligt de verklaring van de effectiviteit in een proces wat ieder mens elke nacht gebruikt ter verwerking: de snelle oogbewegingen tijdens onze zogenoemde REM-slaap (Rapid Eye Movement), als we met dromen gebeurtenissen en ervaringen verwerken.
Bij een zeer heftige ervaring blijkt die verwerking in het brein soms niet volledig te zijn. Er ontstaan losse eilandjes met informatie over de gebeurtenis, in beide hersenhelften. Ook de links-rechts stimulatie door de natuurlijke oogbewegingen tijdens de droomslaap blijkt dan niet voldoende.
Bewuste links-rechts stimulatie via ogen, oren of tikjes op de knie, als onderdeel van een EMDR behandeling, zetten het verwerkingsproces weer op gang; de eilandjes worden opgeruimd en goede communicatie tussen de hersenhelften wordt weer mogelijk.

Op veilige wijze worden gevoelens, gedachten over jezelf in deze situatie en lichamelijke spanning verwerkt en losgelaten. Heel bevrijdend dus.

Ook bij kinderen werkt deze methode goed en snel.

 

*** Ervaringen ***

In 2019 kwam mijn moeder heel acuut in het ziekenhuis terecht en was het de eerste dagen heel spannend of zij weer beter zou worden. Gelukkig is alles goed gekomen, maar op school merkten de leerkrachten dat ik mij slecht kon concentreren. Tijdens gesprekken met mijn mentor bleek dat ik nog veel moest denken aan de dag dat mijn moeder werd opgenomen. Ook droomde ik er wel eens over. Toen kwam ik bij Josseline. Ik ben 3x bij haar geweest en zij heeft mij geholpen om alles een plekje te geven. Nu gaat het ook met mij weer helemaal goed! 

LvdV, 14 jaar

~

Wat onze zoon eerst als ongeloofwaardig zag vond hij na enkele links-rechts stimulatie rondjes gewoon lachwekkend … Iedereen maakt wel eens foutjes.

~

Mensen zeggen vaak zich na EMDR opgelucht te voelen, durven situaties of plaatsen weer aan en voelen zich vrijer, meer zichzelf bij bepaalde mensen.

 ~
Kom langs voor een paar EMDR sessies en voel je vrij, eindelijk …

Ricoh Image

Ricoh Image